TikTok’un yükselişi, özellikle pandemiden sonra müzik endüstrisindeki geleneksel dinamikleri kökten değiştirdi. Artık bir şarkının başarısı sadece dijital platformlarla ölçülmüyor; TikTok’ta viral olması, müziğin popülerlik grafiğini belirliyor.
Özellikle eski şarkılarda yakalanan bu yükselişler, TikTok sayesinde şarkılara resmen “ikinci bahar” yaşatıyor.
Yıllar önce piyasaya sürülmüş ve belki de hiç çıkış yakalayamayan şarkılar, TikTok akımları sayesinde büyük bir yükselişe geçiyor. Peki TikTok ne zamandan beri müzik piyasasında bu denli bir hakimiyet kurdu?
Birkaç saniyelik videolar, birkaç dakikalık videolara kıyasla daha çok dinleniyor.
Geleneksel müzik platformlarında, sanatçıların şarkılarını tanıtmak için büyük bir çaba sarf etmesi ve genellikle tanınmış yapımcılarla çalışması gerekirken TikTok’ta bu kurallar tamamen farklı işliyor. Burada, sadece birkaç saniyelik bir video içinde yer alan bir parça, dünya çapında milyonlarca kişiye ulaşabiliyor ve bir anda en çok dinlenenler listesinde yükselişe geçiyor.
Bu durum ise özellikle yeni ve bağımsız sanatçılar için bir fırsat penceresi açmış durumda. Ancak, TikTok’un müzik endüstrisindeki bu etkisi bazı tartışmalara da yol açıyor. Özellikle neden bazen az bilinen bir şarkının, daha popüler ve tanınmış bir şarkının önüne geçtiği anlamak güç olabiliyor.
Bu da TikTok’un organik ve öngörülemeyen bir platform olduğunu gösteriyor.
Bir parçanın viral olması, sadece kullanıcıların o şarkıya olan doğal ilgisinden kaynaklanabilirken çok iyi olduğu düşünülen bir parça pek fazla tutmayabiliyor. Bu durum tamamen algoritmayla, kitleyle ve kullanıcı deneyimiyle alakalı.
Belki normalde hiç dinlemeyeceğiniz, sizin tarzınıza çok uzak bir parçanın yalnızca 15 saniyelik bir kısmını TikTok’ta dinlediniz ve çok beğendiniz. İşte bu durum, o parçanın tamamını dinlemek için sizi teşvik ediyor.
Klasikleşmiş, eski şarkıları yeniden canlandırma gücünü de atlamamalıyız.
Daha önce unutulmaya yüz tutmuş bir şarkı, bir TikTok akımı sayesinde tekrar popüler hâle geliyor ve hatta Y kuşağına ait bir şarkı, Z kuşağı dinleyicilerinin dilinden düşmüyor. Bunun tek sebebi reels ve TikTok kültürünün oluşması.
Günümüzün modern mesleği influencerlık yapan kişilerin, bir müzikle çektiği video anında viral olabiliyor. O kişinin takipçileri, bu şarkıyı tekrar tekrar dinleyerek belki de aynı konseptle bu videolardan çekiyor. Bu şekilde müzik piyasası da aslında TikTok’a ve bu amaca hizmet eden influencerlara ve onların kitlelerine şarkı yapmaya başlıyor.
Hepsi için değil, birçoğu için konuşuyoruz.
TikTok’un müzik piyasasındaki gücü su götürmez bir gerçek. Kimi sanatçının da TikTok kullanıcılarına hitap edecek şekilde müzikler yaptığını zannediyoruz ki kimse inkâr edemez. Bu platform, bir şarkının başarısında artık kritik bir faktör ve stratejiler de bu platforma göre şekilleniyor.
Üstelik bunu biz değil, müzik endüstrisinde önde gelen Kristen Bender de söylüyor. Müzik şirketlerinin TikTok’taki performans, Spotify gibi platformlardaki izleyici sayılarındaki değişimleri analiz ettiklerini ve böylelikle bir şarkının TikTok’taki başarısıyla çıkış yapabileceğinin ölçülebileceğini ifade ediyor.
2021’in ilkbaharında, Sickick’in Madonna’nın “Frozen” şarkısının alıntısıyla yaptığı remix, sürpriz bir şekilde TikTok’ta viral olmuştu.
Bu beklenmedik başarı, 2021’in sonuna gelindiğinde Madonna’nın şarkının tüm dijital platformlarda yayınlanmasına yol açtı. Şarkı, çıkış yaptığı dönem dinlenmediği kadar bir yıl boyunca rekor dinlenmelerle devam etti.
Bir başka örnek de geçtiğimiz yıllarda Boney M.’in “Rasputin” şarkısına yönelik yapılan koreografilerle çekilen videolardı. Buna denk gelmeyenimiz yoktur.
Ülkemizden bir örnek de Aydın Kurtoğlu’nun Yak parçasıydı. Şarkı, yine aynı şekilde bir akımla birlikte 10 senenin ardından Spotify’ın en çok dinlenenler listesinde yerini aldı.
Bu unutulmuş şarkıların yeniden popüler hâle gelmesi, müzik endüstrisindeki dinamikleri değiştiren TikTok’un aslında ne kadar güçlü olduğunu da gösteriyor. Yani sosyal medyada bir çıkış yapmanın kolay yolu, TikTok’a yatırım yapmakta geçiyor desek pek de yanılmış olmayız.